Slimme Peuter Club

Met mijn dochter kon ik, toen zij pas twee was, al hele discussies voeren en was zij zeer standvastig in wat zij wel en vooral niet wilde. Mijn zoon, die twee-en-een-half jaar jonger is, zocht op tweejarige leeftijd zijn eigen kleding uit. Dat ze best pienter waren, was mij wel duidelijk. Dat ze voorliepen op andere kinderen, werd nog duidelijker toen ze op de peuterspeelzaal begonnen.

Op de basisschool heb ik jaar na jaar strijd gevoerd met de groepsleerkrachten omdat ik steeds opnieuw moest vertellen dat ze meer uitdaging nodig hadden omdat dochter anders de clown zou gaan uithangen en zoon zich zou terugtrekken. Aan de boze buien thuis merkte ik dat de uitdaging op school weer ver te zoeken was.

Pas toen dochter in groep zes begeleid werd door Lisette, werd duidelijk dat ze gewoon hoogbegaafd was en ben ik me gaan inlezen over hoogbegaafdheid.

Ik ben sinds oktober 2001 werkzaam als gastouder. Binnen mijn vakgebied volg ik verschillende cursussen en zeker ook op het gebied van hoogbegaafdheid/ontwikkelingsvoorsprong.

Binnen mijn werk als gastouder ben ik steeds beter de peuter met een ontwikkelingsvoorsprong gaan herkennen. Ik vind het een uitdaging vooral de peuters die al op jonge leeftijd tekenen van faalangst of perfectionisme vertonen, zover te krijgen dat ze meer en met een opener blik uitdagingen durven aan te gaan.

 

In april 2018 ben ik gestart met de Slimme Peuter Club bij Gastouder BijLein, waarin een groepje van maximaal vijf peuters met een (vermoedelijke) ontwikkelingsvoorsprong met elkaar nieuwe uitdagingen aangaan en zich kunnen spiegelen aan ontwikkelingsgelijken. Mijn hoop is dat de peuters met vertrouwen in zichzelf en hun kunnen zich minder snel aanpassen op school en zich gesterkt voelen in de wetenschap dat er meer kinderen zijn zoals zij. Je moet alleen wat harder zoeken . .

De peuters van de Slimme Peuter Club komen bij elkaar op woensdagmorgen van 8.45 tot 11.45 uur.  Daarnaast organiseer ik twee à drie keer per jaar een koffie/spelletjes ochtend voor ouders en hun peuters met (vermoedelijke) ontwikkelingsvoorsprong.

Lisette en ik geven samen een workshopserie over peuters met ontwikkelingsvoorsprong voor o.a. (gast)ouders en pedagogisch medewerkers, waarbij Lisette de theorie voor haar rekening neemt en ik hierbij spel- en speeltips deel.

 

Meer informatie? Gastouder Bijlein.