Een blog van Henk!

Wanneer dit gelezen wordt ga ik nog naar de training, zit ik op de training of heb ik hem achter de rug. Peers4 Parents.

Ooit werd ik op een voor mij een soort van “nog niet helemaal tevreden op zoek naar mezelf training “, nadat we 5 minuten tegen over elkaar hadden gezeten door de senior die tegenover me zat een consigliere genoemd. Klonk wel goed, maar ik wist niet wat het was, hoewel ik toch naar de Godfather had gekeken. Het bleek de wijze raadsman van een godfather te zijn. Het talentenspel, want dat was die training, kon niet meer stuk, hoewel ik het toch wel moeilijk vond om regelmatig met mijn talenten in gesprek te gaan. Want dat zou me kunnen helpen om me laten we zeggen gelukkiger te voelen.

Consigliere. De nauwelijks opvallende raadsman op de achtergrond. Intelligent, ervaren, wijs en in staat, ook zijn baas niet sparend, confronterende dingen te zeggen en accepterend dat niet alles wat hij adviseert ook gebeurt.  Ik vond en vind dat dat wel bij me past. Net ter voorbereiding van de training lezend over kenmerken van hoogbegaafdheid leer ik dat HB kinderen vanuit hun sterke bewogenheid en emotionaliteit ook sterk dwingend kunnen zijn en zo soms ook niet zo prettig zijn. Ook dat herken ik, maar zo hebben ouders me niet leren kennen. Laten we zeggen dat dat meer voor thuis is.

Ik zeg wel vaak tegen ouders in onze praktijk: Je moet dit of je moet dat. Helemaal fout natuurlijk. Ouders weten dat ik dat niet zo bedoel. Zo word ik niet gekend. Gelukkig maar.

Na de training Peers4parents voor trainers, wanneer we zelf de training Peers4parents gaan geven, hoor ik dat niet meer te doen. Tenminste niet als facilitator. Maar omdat ik daar ook als peer, in de rol van ouder, zit die ook – heel ontwapend- mag/moet vertellen wat er in zijn opvoedend handelen mis en goed ging, mag ik dat op die momenten wel. Hangt er maar vanaf welke pet je op zet.

Ingewikkeld? Nee hoor. Wordt vast een leuke training. Daarna zijn ouders welkom bij ons. Neem me niet kwalijk dat ik dan toch af en toe “je moet……………’ zeg